У Польщі підписали правки до закону про допомогу біженцям з України
09:21 25.01.2023
256

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправки до закону, який регламентує надання допомоги біженцям з України. Зміни до закону наберуть чинності наступного дня після його оприлюднення у Віснику законів.

Про це повідомляє Polskie Radio.

Новий закон передбачає, що українці зможуть безкоштовно проживати у місцях тимчасового розміщення в Польщі лише впродовж перших 120 днів з моменту першого приїзду, після чого платитимуть за проживання.

Зокрема з 1 березня 2023 року вони покриватимуть 50% вартості допомоги, якщо вони перебувають у Польщі понад 120 днів, а з 1 травня – 75%, якщо перебувають понад 180 днів. При цьому ця сума не повинна перевищувати 40 злотих на день, якщо йдеться про 50% вартості допомоги, і 60 злотих на день – якщо йдеться про 75%.

Зміни передбачають, що особи з інвалідністю та особи, які доглядають за ними, діти, особи пенсійного віку, вагітні жінки, особи, що виховують дитину віком до 12 місяців, особи, які здійснюють догляд не менше трьох дітей, а також люди, які опинилися у складній життєвій ситуації з гуманітарних причин, не сплачуватимуть цих коштів.

Крім цього, зміняться правила реєстрації громадян України. Після прибуття до Польщі біженці матимуть 30 днів, щоб подати заяву на отримання номеру PESEL.

Автор: Кристина Мельник
Читайте також