Україна анонсує планову індексацію пенсій та нові правила виплат для ВПО з 1 березня
09:53 01.03.2024
354

З 1 березня в Україні відбудеться автоматична індексація пенсій та введення нових критеріїв для виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО).

У результаті індексації, понад десять мільйонів пенсіонерів, включаючи ветеранів, осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, та тих, хто отримує пенсії за трудові травми, побачать зростання своїх виплат. Незважаючи на плани збільшити пенсії на 13% відповідно до інфляції та середньої заробітної плати, реальне збільшення складе приблизно 8%, з середнім підвищенням на 320 гривень, що робить середню пенсію в країні близько 5700 гривень. Максимальний розмір індексації обмежений сумою в 1500 гривень, а пенсії, призначені між 2021 і 2023 роками, зростуть на 100 гривень.

Також зазначено, що мінімальні пенсії будуть переглянуті та збільшені для різних категорій пенсіонерів залежно від їх віку та страхового стажу, починаючи від 2520 гривень до максимуму 3370 гривень.

Зміни також торкнуться виплат ВПО з 1 березня 2024 року, запроваджуючи строгіші умови. Автоматичне продовження виплат на шість місяців передбачено для осіб з інвалідністю, дітей-сиріт, та пенсіонерів із пенсіями до 9444 гривень. Інші категорії ВПО, включаючи вагітних жінок, малолітніх дітей без супроводу, та осіб, що втратили працездатність, повинні подати нову заяву для продовження виплат. Додатково, виплати можливі для батьків, які опікують малолітніх дітей та не мають можливості працювати через догляд за ними, з умовою, що сімейний дохід не перевищує 9444 гривень на особу на місяць.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також