Як громадянам реалізувати своє право на безоплатне отримання земельної ділянки
11:03 24.07.2021
258

Передача земельних ділянок безоплатно із земель державної і комунальної власності у власність громадян у розмірах, визначених законом, провадиться один раз по кожному виду використання. Це означає, що ви маєте право отримати у приватну воасність до шести земельних ділянок різного цільового призначення:

  •  для ведення фермерського господарства;
  •  для ведення особистого селянського господарства;
  •  для ведення садівництва;
  •  для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка);
  •  для індивідуального дачного будівництва;
  •  для будівництва індивідуальних гаражів.

Крок 1️⃣ Обрання вільної земельної ділянки за бажаним місцем розташування та з відповідним цільовим призначенням. У цьому може допомогти Публічна кадастрова карта.

Крок 2️⃣ Звернення до сільської, селищної, міської ради (якщо питання стосуються земель комунальної власності) та надання необхідних документів.

Крок 3️⃣ Замовлення розроблення проекту землеустрою у землевпорядній організації шляхом укладення відповідно договору з чітким визначенням вартості та строків виконання робіт.

Крок 4️⃣ Реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.

Крок 5️⃣ Затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки. Рішення про затвердження проекту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність чи у користування.

Крок 6️⃣ Державна реєстрація права власності тепер Вашої земельної ділянки у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Після реєстрації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно ви стаєте повноправним власником земельної ділянки.

Джерело

Автор: Анна Макарчук

Політолог, волонтер

Читайте також