Референдум про нейтральний статус можливий тільки після виведення військ рф - Зеленський
13:00 28.03.2022
266

Референдум про нейтральний статус України може бути проведений тільки після виведення військ росії, і це швидше, ніж змінювати Конституцію, -про це Президент Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю російським ЗМІ.

"Гарантії безпеки та нейтралітет, без'ядерний статус нашої держави - ми готові на нього йти. Це найголовніший пункт... І обов'язково має бути референдум в Україні. Чому? Тому що у нас є закон про референдуми, ми ухвалили його... А гарантії безпеки передбачають зміни конституційні... Це дві сесії", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що такий крок, як проведення референдуму, буде швидше, ніж внесення змін до Конституції, і тільки народ може прийняти рішення, що буде нейтральний статус та конкретні гаранти.

"Референдум відбудеться протягом кількох місяців, а зміни до Конституції потребуватимуть мінімум рік згідно з чинним законодавством", - додав Зеленський.

Водночас він наголосив, що референдум неможливий, доки на території України присутні російські війська.

"Ніхто ніколи, з точки зору Конвенції, не зарахує результати референдуму, якщо на території країни знаходяться війська або озброєні незаконні формування чи законні формування іншої держави без якогось юридичного фундаменту. Це неможливо. Це те, що було в Криму. Який це референдум?" – сказав Президент.

Для виведення військ, на його думку, має бути домовленість з президентом путіним. За словами Зеленського, для цього має відбутися зустріч з путіним "в будь-якій точці світу, крім Білорусі, Росії, України".

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також