У МОЗ назвали п’ять правил безпечного купання на Водохреще
09:00 19.01.2022
256

Міністерство охорони здоров'я опублікувало для українців п’ять правил безпечного купання у крижаній воді на Водохреще, -про це повідомляє МОЗ

Правило перше. Пірнайте за умови, якщо ви загартовувалися заздалегідь, адже різке занурення у холодну воду може спричинити погіршення самопочуття. Занурення у холодну воду може викликати запаморочення, блювання та шум у вухах, спазм коронарних артерій, аритмію, зупинку серця, судоми навіть у цілком здорової людини.

Правило друге. Перед заходом у воду зробити інтенсивну розминку. Не пірнати різко, а вмити обличчя, обтерти груди, живіт, спину і лише після цього занурюватися по шию. Занурюватися з головою не варто – це може призвести до різкого охолодження організму. Перебувати в крижаній воді можна 3-5 секунд.

Правило третє. Відмовтеся від “зігрівання” алкогольними напоями. Алкоголь сприяє розширенню периферійних судин. Це збільшує тепловіддачу, тому тіло дуже швидко втрачатиме тепло. Варто відмовитися від паління, адже воно порушує кровообіг і прискорює охолодження.

Правило четверте. Після купання відразу слід одягнути теплий сухий одяг. Одяг має бути просторим, зручним, із мінімальною кількістю ґудзиків та застібок.

Правило п'яте. Пірнати в ополонку можна лише в тому разі, якщо ви повністю здорові. А ще, бажано, перед пірнанням порадитись з сімейним лікарем.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також