В Укрaїні можуть зрости тарифи на світло
18:04 15.03.2023
258

Експерти попереджають, що в Україні можуть вдічі зрости тарифи на світло. Подібне рішення дозволить відновити пошкоджену окупантами інфраструктуру. Проте наразі в уряді не озвучують варіантів перегляду цін. Ймовірну вартість одного кіловату опублікував сайт Обозреватель.

Зазначається, що наразі тариф під час споживання до 250 кВт*година становить 1,44 грн, а якщо витрачати більше – кожна кВт*година коштуватиме 1,68 грн. 

Експерт Олег Попенко припускає, що нові тарифи можуть запровадити від квітня, хоча офіційних прогнозів та оцінок досі немає. Ймовірно, ціну не підвищать до 2,3-2,5 грн за кВт*годину. Припустимо, якщо зараз ви використовуєте 250 кВт*год, то щомісяця потрібно платити за струм 360 грн (при споживанні 251 кВт*год – вже 421,6 грн). Якщо вартість електроенергії збільшать вдвічі, то за споживання 250 кВт*год доведеться платити вже 720 грн.

Економічно обґрунтована ціна на електроенергію має бути приблизно вчетверо вища за тариф для населення. Так, бізнес, який платить за ринковими цінами, вже за кожну кВт*годину віддає 6,05 грн.

Нагадаємо, тарифи на електроенергію можуть вирости учетверо. У Кабміні розглядають пропозиції.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також