Як не спалити дім і ялинку на Новий рік – поради від рятувальників
13:00 30.12.2022
253

Напередодні новорічних свят, хай би якими вони не були в умовах воєнного часу, рятувальники ДСНС традиційно нагадують правила пожежної безпеки, щоб новорічні ялинки горіли у гірляндах, а не від них.

Готуючись до зимових свят, слід дотримуватись однієї важливої умови: якщо у святкуванні беруть участь понад 50 осіб, то потрібно використовувати приміщення, що обладнане евакуаційними виходами (як мінімум – двома), без глухих ґрат на вікнах, не вище другого поверху в будівлях з перекриттям з горючих матеріалів.

  • Ялинка має бути встановлена на стійкій основі. Не можна встановлювати її у проходах, біля виходів, звідки могли б у разі чого евакуюватися люди. Мінімальна відстань від ялинки до опалювальних пристроїв, телевізорів тощо має бути більше ніж один метр.

Рятувальники радять прикрашати ялинку тільки електричними гірляндами промислового виробництва за умови наявності паспорта або сертифіката відповідності. Напруга лампочок не повинна перевищувати 12В, а потужність 25Вт.

  • На ялинці гірлянди потрібно закріплювати надійно. Підключати гірлянди до мережі рекомендують за допомогою штепсельних з’єднань.

Рятувальники суворо не рекомендують прикрашати ялинку ватою, папером, марлею, целулоїдними іграшками та свічками. Хвою, яка пообсипалася з ялинки треба відразу прибирати, адже вона може спалахнути від будь-якої іскри. У приміщенні, де встановлено ялинку, категорично заборонено запалювати бенгальські вогні.

Отже, основні вимоги пожежної безпеки при влаштуванні Новорічної ялинки та проведенні святкових заходів нескладні й не вимагають особливих матеріальних витрат. Але суворе їх отримання дозволить не затьмарити веселе Новорічне свято, уникнути всіляких неприємностей, пов’язаних із пожежею.

Особливу небезпеку несуть піротехнічні засоби. Тому, ми також звертаємось до батьків із проханням не дозволяти дітям пустощів з петардами та феєрверками.

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та псування Новорічного настрою! А при пожежі телефонуйте 101.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також