Як працюватимуть накопичувальні пенсійні рахунки, які збираються впровадити в Україні
19:30 13.01.2023
253

Внески до обов’язкових накопичувальних пенсійних рахунків, які збираються впровадити в Україні, робитимуть держава і роботодавці у паритеті, фонд для накопичення працівник зможе обрати самостійно, розповіла заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Наразі проєкт закону про пенсійну реформу ухвалений у першому читанні, над його текстом працювали щонайменше чотири роки. До другого читання деякі норми можуть змінитися, відзначила Марчак. Ось що проєкт передбачає наразі.

НАКОПИЧУВАЛЬНІ ВНЕСКИ РОБИТИМУТЬ ДЕРЖАВА І РОБОТОДАВЦІ, СОЛІДАРНА ПЕНСІЯ ЗАЛИШАТИМЕТЬСЯ

Роботодавець і держава будуть на паритетній основі сплачувати обов'язкові накопичувальні внески до пенсійного фонду. Роботодавець робитиме внески із зарплатні співробітників, водночас податкове навантаження на фонд заробітної плати зменшать. Самі працівники зможуть додатково брати участь у накопичуванні на добровільній основі.

Солідарна пенсія залишатиметься, накопичення стануть доплатою до неї.

ДЛЯ НАКОПИЧЕННЯ МОЖНА БУДЕ ОБРАТИ ДЕРЖАВНИЙ ЧИ НЕДЕРЖАВНИЙ ПЕНСІЙНИЙ ФОНД

Через три роки після старту пенсійної реформи українці зможуть самостійно обирати фонд, де буде накопичуватися їхня пенсія. Це можуть бути й приватні інституції, які отримають допуск від держави. Упродовж перших трьох років від старту пенсійної реформи внески можна буде робити лише до державного пенсійного фонду. 

ЯК ЗБЕРІГАТИМУТЬ НАКОПИЧЕННЯ

У держави немає єдиного універсального рішення, яке забезпечить збереження накопичень. Щоб мінімізувати вплив інфляції, комбінуватимуть різні інвестиційні інструменти, які забезпечуватимуть «максимально можливу дохідність вкладів за помірних ризиків». Також введуть «потужну» відповідальність за безпеку вкладів для керівництв пенсійних установ, які допустять до операцій.

КОЛИ МОЖЕ ЗАПРАЦЮВАТИ РЕФОРМА

Після ухвалення закону ще приблизно два роки потрібно на те, щоб виписати нормативну базу, розповів виданню економіст і президент Інвестиційної групи «Універ» Тарас Козак. Якщо закон схвалять у 2023 році, то накопичення почнуться не раніше, ніж 1 січня 2025 року, відзначив Козак.

Автор: Богдана Валігура
Читайте також