В Україні скасують прописку. В міністерстві розповіли про нововведення
20:46 09.02.2021
254

На початку квітня в Україні планують скасувати штамп про місце реєстрації в паспорті (прописку). Замість цього працюватиме електронний реєстр, з якого чиновники повинні будуть самі отримувати інформацію про адресу постійного проживання.

За інформацією сайту OBOZREVATEL подібне нововведення працюватиме у тестовому режимі.

Що необхідно зробити аби прописатися?

Потрібна лише ID-картка та Дія (портал або застосунок).

Потрібно буде зайти у застосунок або на портал Дія, щоб заповнити за 10-15 хв заяву. І власник житла має підтвердити ваш запит. Сама послуга буде надана протягом однієї доби.

Через Дію власник житла отримає відповідне повідомлення та зможе надати згоду просто зі смартфону. А якщо ви переїдете в інше місце, то ви так само легко зможете виписатися.

Як потім показувати прописку?

Дані про прописку автоматично з'являться в реєстрі. Після цього не треба буде йти по кабінетах і доносити якісь довідки.

Якщо є паперовий паспорт, прописатися онлайн не вийде?

Для експериментального проєкту потрібен буде ID-паспорт. Паралельно працюємо над відповідним законопроєктом, який зафіксує зміни на рівні держави.

Після ухвалення закону послуга стане доступною і для власників паспортів-книжечок. Також документ передбачає:

  • скасування штампів у паспортах– підтвердженням реєстрації місця проживання є дані про реєстрацію;
  • захист права власності – можливість безперешкодно розпоряджатися власним майном (виписати будь-яку особу, яка задекларувала своє місце проживання у нерухомості власника);
  • скасування обов'язкового візиту до військкомату під час зміни місця проживання онлайн;
  • отримання пенсії у будь-якій точці України — заява про призначення пенсії та її отримання здійснюється незалежно від місця роботи чи місця проживання заявника.

Ми будуємо цифрову державу. Цифрова держава – це коли бюрократія не буде заважати людям отримувати державні сервіси. Це коли українці не стоять у чергах за випискою про місце реєстрації чи ідентифікаційний номер; не платять хабаря, щоб отримати дозвіл для ведення бізнесу; не ходять по десятках кабінетів, щоб зареєструвати новонароджену дитину, – пояснив міністр цифровізації Михайло Федоров.

 

Читайте також