Взимку можливі відключення світла на 5-6 годин на добу, - Сергій Коваленко
16:26 14.06.2024
258

Взимку цілком можливо, що споживачі залишатимуться без світла протягом 5-6 годин на добу. Це може змінитися на краще, якщо в Україні вдасться відновити більше генераційних потужностей. Про це повідомив генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко в інтерв'ю Forbes.

"У цьому році я б розділив три сезони, коли у нас буде різна ситуація з наявністю електроенергії. Перший сезон – це літо. Другий сезон – це початок осені, коли буде міжсезоння, і потім вже опалювальний сезон," - сказав Коваленко.

За його словами, влітку пік споживання на 30% більший, ніж у березні–квітні, через використання кондиціонерів, особливо в бізнесі. Друга проблема літа – сезон ремонтів атомних генерацій. Зараз атомні блоки ремонтуються, щоб максимально працювати взимку.

Коваленко зазначив, що наразі дефіцит електрики становить від 15% до 25%, але може варіюватися залежно від кількості працюючих блоків АЕС.

"Все залежить від температури та ремонтних кампаній атомних блоків. Паралельно йдуть відновлювальні роботи всього, що можна відновити," - додав Коваленко.

Міжсезоння, коли не так спекотно і ще не холодно, обіцяє бути більш стабільним.

Взимку пік споживання ще вищий, ніж влітку. Прогноз залежить від декількох факторів. Коваленко сподівається, що до зими вдасться збільшити перетин для імпорту електрики до більш ніж 2 ГВт (зараз – 1,7 ГВт).

"Я оцінюю, що генераційний дефіцит може сягати 35%. Якщо говорити про відключення, то 5-6 годин на день без світла – це досить реально. Але може бути і краще, залежить від відновлення генерації. Прогноз на зиму слід оновити наприкінці серпня, коли буде зрозуміла наявність генерації," - пояснив Коваленко.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також