Як отримати водійські права: теоретичний і практичний іспити, навчання в автошколі
21:00 21.05.2024
256

Вміння водити автомобіль сьогодні – це не просто примха, а необхідність, однак бути водієм – це велика відповідальність. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Головного сервісного центру МВС.

Для отримання водійських прав необхідно скласти теоретичний та практичний іспити.

Теоретичний іспит

Для складання теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС необов’язково проходити навчання в автошколі – підготуватися можна самостійно. Майбутні водії можуть вивчати теорію за типовою навчальною програмою або використовувати онлайн-тренажер із ПДР на сайті Головного сервісного центру МВС, який містить усі питання, що будуть на іспиті.

Для складання теоретичного іспиту необхідно відповісти на 20 питань за 20 хвилин. Дозволяється зробити до двох помилок. Якщо зробити більше – іспит вважається нескладеним. Повторно скласти теоретичний іспит можна не раніше, ніж через 10 днів.

Результат теоретичного іспиту дійсний протягом 1 року з дня його успішного складення.

Навчання в автошколі

Після успішного складання теоретичного тесту майбутнім водіям необхідно пройти практичний курс підготовки в акредитованій автошколі. Після завершення навчання та складання внутрішнього практичного іспиту автошкола надає свідоцтво про закінчення навчання, яке передається до сервісного центру МВС.

Кількість практичних годин для різних категорій транспортних засобів визначається типовою навчальною програмою. Наприклад, для категорії B потрібно пройти не менше 40 годин практичних занять на автомобілі з механічною коробкою передач і не менше 38 годин – з автоматичною.

Практичний іспит

Свідоцтво про проходження практики в автошколі дійсне протягом 2 років. Протягом цього часу необхідно скласти практичний іспит в сервісному центрі МВС. Якщо термін дії свідоцтва про складання іспиту закінчився під час воєнного стану, кандидат може скласти практичний іспит.

Медична довідка про придатність керування транспортним засобом повинна бути дійсною та актуальною на момент складання іспиту.

Якщо кандидат не склав практичний іспит, наступна спроба можлива через 10 календарних днів після невдалого іспиту. Існує обмеження на кількість спроб скласти практичний іспит протягом двох років з дати видачі свідоцтва про проходження практики.

Після успішного складання практичного іспиту кандидати отримують перші водійські права терміном дії 2 роки.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також