Медицина в умова війни: як українські медики пристосувались до нових реалій
20:07 30.05.2022
287

Не зважаючи на те, що в Україні триває війна і багато лікарень зруйновано медики частково змінили місце праці, частково виїхали, частково знаходяться на тимчасово окупованих територіях, але система медична працює. Лікарі надають українцям медичну допомогу не зважаючи на умови в яких вимушені працювати.

Про це заявила заступник міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак в онлайн-інтерв’ю з медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою.

Ми не маємо жодних сумнівів, що наші медики працюють класно і дійсно допомагають і рятують. Але є інша сторона, особливо на початку війни допомога надавалась дітям, зокрема, та й дорослим пацієнтам,  в пристосованих приміщеннях. Операційні переносились в підвали та символічні бомбосховища, тому що в більшості і бомбосховища, які є в лікарня можна назвати символічними, - говорить Ірина Микичак.

За її словами лікарі працювали у надзвичайно складних умовах. Адже вони постійно були вимушені пристосовуватись до реалій війни в країні.

Нам протягнули руку наші колеги з дуже багатьох країн в тому числі, щоб допомогти в допомозі нашим пацієнтам. Щоб ми не переривали надання допомоги, тим хто потребує її постійно, тобто хронічним пацієнтам. Звичайно насамперед – це онкологія та діти, - зауважила посадовиця.  

Заступниця міністра розповіла, що однією з перших ініціатив – стала ініціатива Міжнародної асоціації дитячих онкологів, яка давно працює з українськими дитячими лікарнями. Також Західноукраїнський дитячий спеціалізований медичний центр, який пройшов експертизу  Міжнародної асоціації ще у 2018 році.

В перші два місяці, ми фактично кожного тижня, двічі на тиждень, відправляли медичні конвої. На сьогодні їх вже до 20, і транспортували онкохворих дітей до Польщі в створений хаб онкологічний. І в ньому працювали волонтери польські, українські, і зі сторони американською. Він став своєрідним розподільником наших дітей далі в європейські клініки, - розповідає пані Ірина.  

Окрім того, заступниця міністра розповіла про особливості роботи Міністерства охорони здоров‘я під час війни, сан мереж у лікарнях Димеру, Катюжанки, Сухолуччя, Литвинівки після деокупації та підтримку міжнародної спільноти.

Детальніше у відео.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також