Зеленський відповів на петицію про перейменування Росії на Московію
13:06 11.03.2023
256

Президент Володимир Зеленський відповів на електронну петицію про перейменування Росії на Московію. Документ набрав понад 25 тисяч підписів.

Президент зазначив, що правові основи відносин щодо назв географічних об'єктів, до яких належать, зокрема, й держави, регулюються Законом України  "Про географічні назви".

На думку Зеленського, порушене у петиції питання потребує ретельного опрацювання як у площині історико-культурного контексту, так і з огляду на можливі міжнародно-правові наслідки.

"З урахуванням зазначеного я звернувся до прем'єр-міністра України з проханням щодо комплексного опрацювання цього питання, зокрема із залученням наукових установ, та інформування мене та автора петиції про результати", - наголосив президент.

Автор петиції вказує, що "історичною назвою Росії є Московія".

"Ця назва вживалася в європейських і в деяких азійських мовах. На багатьох історичних мапах XVI—XIX ст., які виготовлялися в Європі до і після перейменування Московського царства на Всеросійську імперію, також фігурує ця назва", – йдеться у петиції.

Автор звернення наголошує, що "Росія існує лише 301 рік" – з 22 жовтня 1721 року, коли московський цар Петро І проголосив Московське царство "Российской империей".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також