Австрія забирає у Газпрому підземне сховище Гайдах
17:01 06.07.2022
260

Австрія вирішила забрати у Газпрому підземне сховище Гайдах. Про це заявила на брифінгу в середу міністерка енергетики Австрії Леонора Гевсслер, пише Reuters.

"Ми ввели принцип "use or loose" ("використовуй або втратиш" – ред.), що означає: або газові сховища використовуються з метою, для якої вони призначені – тобто, зберігання газу, або ж, якщо цього не відбувається, то вони будуть забрані у відповідних користувачів та передані іншим для зберігання газу. "Гайдах" – це газове сховище в Австрії, яке досі не заповнено, і тому тепер воно буде надано у користування іншим користувачам для збереження газу", - заявив канцлер.

Він також вказав на те, що уряд Австрії вживає кроків у різних напрямках з метою позбавлення залежності від постачання природного газу з росії.

Зі свого боку, присутня також на пресконференції міністр енергетики Австрії Леоноре Гевесслер повідомила, що газовий регулятор E-control "уже розпочав процедуру з метою припинення системного невикористання газосховища "Гайдах".

Вона поінформувала, що з 1 липня в Австрії набув чинності закон, який не дозволяє системно не використовувати замовлені обсяги зберігання у газосховищах країни.

"Якщо клієнт не зберігає, то ці потужності мають бути передані іншим. Це критична інфраструктура, яка затребувана особливо зараз, у час кризи. І саме це зараз відбувається у випадку з Газпромом та його сховищем у Гайдаху", - заявила Гевесслер.

Федеральний канцлер Австрії Карл Негаммер заявляв австрійським ЗМІ, що російський газовий монополіст "Газпром", який володіє у Зальцбургу одним із найбільших газосховищ у Центральній Європі, має заповнити його газом, інакше воно буде передане в користування іншим компаніям.

За словами Негаммера, він також попередив президента рф володимира путіна, що австрійський уряд забере в Газпрому велике підземне газосховище в Гайдаху, якщо російський газовий монополіст його не використовуватиме.

Підземне газосховище в Гайдаху, поблизу Зальцбурга, є другим за розміром сховищем у Центральній Європі. У ньому може зберігатися чверть річного споживання газу Австрії. Згідно з австрійськими ЗМІ, сховище, яке належить російській газовій компанії "Газпром", наразі є повністю порожнім. У ньому також має зберігатися стратегічний запас газу, який необхідний Австрії у разі можливої ​​зупинки поставок.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також