Білоруські силовики б'ють мігрантів - Amnesty
18:27 20.12.2021
257

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International (AI) звинуватила сили безпеки в Білорусі у вимаганні та жорстокому поводженні з мігрантами із кризових районів. У понеділок, 20 грудня, AI опублікувала звіт зі свідченнями насильства з боку білоруських силовиків щодо мігрантів на підставі опитування 75 біженців.

Доповідь «Моє тіло посиніло від побоїв» заснована на опитуванні 75 біженців, яких у період із липня по листопад 2021 року заманили до Білорусі. Їм обіцяли, що вони зможуть безперешкодно перетнути кордон Європейського Союзу. Серед опитаних – сім'ї із дітьми. Більшість із них – громадяни Іраку.

Біженці стверджують, що білоруські прикордонники кийками та прикладами автоматів били людей, погрожували нацькувати на них сторожових собак і змушували перейти на польську територію, зокрема через холодну річку зі швидкою течією. При цьому "сім'ї було розділено". Про це, зокрема, згадує мігрант сирієць, якого привезли з Мінська на кордон з ЄС на військовій вантажівці у складі групи з 80 осіб.

Загалом автори звіту стверджують, що білоруські прикордонники користувалися безпорадним становищем біженців, били їх і часто забирали гроші та мобільні телефони. Багато хто з тих, хто опинився в "місцях збору" – малонаселених районах на кордоні з Польщею – не могли повернутися до неогороджених районів. Декілька людей розповіли AI, що змогли залишити цю зону, лише коли дали хабар білоруським прикордонникам.

Правозахисники Amnesty International звинувачують у застосуванні насильства до мігрантів і польських силовиків. Ті силою видворяли мігрантів, які дісталися території Європейського Союзу.

Міністерства закордонних справ Білорусі, Польщі, а також Європейська комісія не коментували заяви правозахисників.

Міграційна криза на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою та Латвією почалася влітку 2021 року. Попри вжиті заходи – будівництво огорож, посилення кордонів та введення надзвичайного стану у прикордонних районах, – мігранти з Сирії, Іраку та інших країн Близького Сходу все одно масово рушили до Білорусі, а потім на кордон зі спробами його перетнути.

У Євросоюзі стверджують, що криза викликана діями білоруської влади, яка заманює мігрантів з Близького Сходу до країни і створює всі умови для того, щоб вони намагалися перетнути кордон з ЄС без необхідних документів. Олександр Лукашенко звинувачення заперечує та стверджує, що мігранти самі дійшли до кордону.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також