Блокування законопроекту: Сенат США перешкоджає наданню допомоги Україні та Ізраїлю
10:30 07.12.2023
353

У середу, законопроект про надання фінансової допомоги в сумі 110,5 мільярда доларів Україні та Ізраїлю був заблокований у Сенаті США через протистояння між демократами та республіканцями стосовно контролю за кордонами.

Голосування за законопроект отримало 49 голосів "за" та 51 "проти", що не досягло необхідних 60 голосів для подальших дебатів і прийняття. Це ставить під загрозу бажання президента США Джо Байдена надати нову допомогу до кінця 2023 року.

Законопроект передбачав призначення близько 50 мільярдів доларів нової допомоги Україні з питань безпеки та інші грошові кошти на гуманітарну та економічну допомогу країні. Також у законопроекті було відведено 14 мільярдів доларів на підтримку Ізраїлю у боротьбі з ХАМАСом у секторі Газа.

Протистояння між демократами та республіканцями стосовно цього законопроекту виникло через вимоги республіканців щодо посилення заходів контролю за кордоном між США та Мексикою. Голосування проводилося за партійною лінією: кожен республіканець у Сенаті проголосував проти законопроекту, а також сенатор Берні Сандерс.

Навіть якщо законопроект буде схвалено Сенатом, він все одно потребує підтримки в Палаті представників, де частина республіканців також виступає проти надання допомоги Україні.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також