Інфляція в Єврозоні сягнула 13-річного максимуму
16:58 21.10.2021
256

Інфляція в країнах єврозони сягнула у вересні 13-річного максимуму та, ймовірно, зростатиме надалі.

Про це повідомляється на сайті європейської статистичної агенції Eurostat

Річна інфляція в єврозоні зросла у вересні до 3,4 відсотка. Це рекордний показник з часів світової фінансової кризи 2008 року, повідомляється на сайті європейського статистичного агентства Eurostat.

У серпні цей показник становив три відсотки.

Найнижчі показники в річному вираженні були зареєстровані на Мальті (0,7 відсотка), в Португалії (1,3 відсотка) та Греції (1,9 відсотка). Найбільше ціни зросли в Естонії, Литві (по 6,4 відсотка) та Польщі (5,6 відсотка). 

У товарному вимірі найбільше упродовж року зросли ціни на енергоносії: на 17,4%. Промислові товари та продукти подорожчали на 2,1%. Послуги - на 1,7%.

Базова інфляція (без урахування енергоносіїв та цін на харчі) зросла в серпні до 1,9 відсотка. Торік цей показник становив 1,6 відсотка. Економісти очікували такого розвитку подій. Базову інфляцію нерідко вважають надійнішим показником, оскільки вона зазнає менших коливань.

Зростання цін в Німеччині досягло максимуму майже за три десятиліття. Інфляція в головній економіці Європи у вересні зросла до 4,1 відсотка, перевищивши середню оцінку економістів. Основна причина зростання цін полягає в енергетичній кризі. Вартість електроенергії в Європі досягла історичних максимумів на тлі зниження поставок газу з Росії та Норвегії. 

ЄЦБ вважає, що цей сплеск інфляції швидко закінчиться і зростання цін буде залишатися нижче цільового показника на довгі роки, що зажадає зниження вартості запозичень. Однак президент ЄЦБ Крістін Лагард на цьому тижні перейшла на більш обережний тон, вказавши на підвищені ризики інфляції.

Тим часом ринкові економісти змінюють свої погляди, стверджуючи, що центральні банки можуть недооцінювати інфляційний ризик.

«Ми вважаємо, що висока ймовірність того, що ця інфляція буде менш тимчасовою, ніж припускають всі центральні банки, включаючи ЄЦБ. Споживачі можуть почати вимагати підвищення заробітної плати, і корпорації можуть задовольнити їх, оскільки вони можуть перекласти більш високі витрати на більш високі кінцеві ціни», - зазначив економіст BNP Paribas Луїджі Сперанца.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також