Великобританія хоче виробляти своє ядерне паливо
19:57 07.01.2024
253

Великобританія інвестує 300 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 348,5 мільйона євро) у втілення програми з виробництва ядерного палива на основі високооб'ємного низькозбагаченого урану (High-Assay Low-Enriched Uranium, HALEU). Мета ініціативи - знизити глобальну залежність від постачання ядерного цього виду палива з РФ, повідомляється на офіційному сайті уряду Великобританії в неділю, 7 січня.

Перший завод з виробництва палива на основі HALEU в Великобританії має розпочати роботу на початку 2030-х років, випливає із заяви. Крім того, країна направить 10 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 11,6 мільйона євро) на дослідження в галузі інших видів сучасного ядерного палива.

Паливо на основі HALEU збагачене до рівня від п'яти до 20 відсотків, в той час, як у більшості наявних зараз атомних електростанцій застосовують уран, збагачений лише на рівні п'ять відсотків, зазначає AFP. Проте останніми роками розробки у сфері HALEU привертають дедалі більше уваги на енергетичному ринку - Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) називає його "паливом майбутнього".

 

Автор: Марія Петренко
Читайте також