У Великобританії розпочався траур за принцом Філіпом
19:00 09.04.2021
301

У Великобританії оголосили національну жалобу за чоловіком британської королеви Єлизавети II герцога Единбурзького Філіпа. До похорону принца в країні будуть приспущені всі державні прапори і не прийматимуть нових законів. 

Всі депутати будуть носити чорні пов'язки, а чоловіки-депутати - ще й чорні краватки. За інформацією People, вісім днів Єлизавета II не буде виконувати офіційних обов'язків, тому жоден закон не буде прийнятий. Стільки ж триватиме і національний траур. А вся королівська родина проведе в жалобі 30 днів.

План дій на випадок смерті принца Філіпа описаний в «Операції Форт-Брідж». Форт-Брідж - назва залізничного моста через протоку Ферт-оф-Форт біля східного узбережжя Шотландії. Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і лорд-камергер, колишній глава служби контррозвідки МІ-5 Ендрю Паркер обговорять з Єлизаветою II похорон її чоловіка.

Як чоловік королеви, принц Філіп має право на державні похорони. Однак він хотів, щоб церемонія була «менш клопіткою» і пройшла на зразок військових в каплиці Святого Георгія на території Віндзорського замку, а місцем поховання стала б королівська усипальниця в Фрогморе в Віндзорі. Представники Букінгемського палацу повідомили, що похорон принца Філіпа не буде державним.

Дату похорону поки не оголосили, а офіційний сайт королівської сім'ї Великобританії тимчасово закритий для внесення необхідних змін.

Чоловік Єлизавети II принц Філіп помер вранці 9 квітня в Віндзорському замку. Йому було 99 років. Герцог і королева одружилися 20 листопада 1947 року й прожили разом більше 70 років. У них четверо дітей - принц Уельський Чарльз, принцеса Анна, принц Ендрю і принц Едуард.

Автор: Анна Макарчук
Читайте також