Канцлер Австрії вважає, що в стрибку цін на газ у Європі винна РФ
17:31 03.02.2022
256

Канцлер Австрії Карл Нехаммер звинуватив Росію в саботажі, заявивши, що там навмисно не заповнили газові сховища в Європі, що призвело до надзвичайного зростання ціни на газ. Про це він заявив під час виступу у Федеральній раді Австрії.

"Очевидно, що була дуже добре скоординована стратегія з боку Російської Федерації та концерну "Газпром". Сховища (газу – ред.) були заповнені лише умовно, що призвело до того, що ціни на газ дійсно дуже сильно зросли. Постачання (газу – ред.) забезпечено, але, звичайно, через ціни зараз спостерігається напружена ситуація. Газ такий дорогий, як ніколи", - заявив він.

Виступ канцлера у парламенті був присвячений, зокрема, питанню зростання цін, у т.ч. на електроенергію, в Австрії. На початку своєї промови Негаммер заявив, що хоче продемонструвати "велику картину" ситуації, яка призвела до "хвилі подорожчання", і розповів про нинішню загрозу масштабного вторгнення РФ в Україну та стратегію Газпрому з підвищення цін в Європі.

Помітне зростання цін на газ в Європі почалося з весни 2021 року, коли середня ціна на споті за індексом TTF коливалася в діапазоні від 250 до 300 доларів за тисячу кубометрів. В останні дні літа вартість контракту з поставкою "на день вперед" перевищила 600 доларів, а на початку жовтня - стала більше 1000 доларів. У грудні котирування піднялися вдвічі, досягнувши історичного максимуму в 2190 доларів. Настільки високих цін за всю історію функціонування газових хабів, перший з яких - Британський NBP - був створений в 1996 році, в Європі не було.

Різке зростання цін на енергоносії в поєднанні з недопоставками викликали звинувачення з боку європейських офіційних осіб в тому, що Росія обмежує поставки, щоб чинити тиск на владу з метою сертифікації нового трубопроводу. Зокрема, президент Росії Володимир Путін пообіцяв збільшити поставки газу, сказавши, що "Північний потік - 2" може бути запущений "на наступний день після" такого схвалення.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також