ЄС продовжує санкції у зв’язку із військовою агресією Росії проти України
15:03 20.07.2023
252

Рада ЄС вирішила продовжити на шість місяців, до 31 січня 2024 року, обмежувальні заходи, спрямовані проти окремих секторів економіки Російської Федерації.

Ці санкції, які вперше були запроваджені у 2014 році у відповідь на дестабілізацію Росією ситуації в Україні, були значно розширені з лютого 2022 року в зв’язку з неспровокованою та невиправданою військовою агресією Росії проти України.

Наразі вони складаються з широкого спектру секторальних заходів, включно з обмеженнями на торгівлю, фінанси, технології й товари подвійного призначення, промисловість, транспорт і предмети розкоші. Санкції також охоплюють заборону на імпорт або передачу сирої нафти, що перевозиться морем, та певних нафтопродуктів з Росії до ЄС, відключення від SWIFT кількох російських банків, а також призупинення мовлення та ліцензій для кількох прокремлівських ресурсів з дезінформації. Крім того, були введені конкретні заходи для посилення спроможності ЄС протидіяти ухилянню від санкцій.

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року ЄС прийняв 11 безпрецедентних і жорстких пакетів санкцій у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Автор: Валерія Драгоманова
Читайте також