Міжнародний туризм відновиться не раніше 2023 року - доповідь ООН
12:00 30.06.2021
266

Через катастрофічний вплив пандемії коронавірусу на міжнародний туризм світова економіка в 2020 і 2021 роках може втратити понад 4 трильйони доларів, і повного відновлення сектора не очікується до 2023 року. Про це свідчить опублікований у середу звіт Конференції ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД), передає I Like News з посиланням на УНН.

Як повідомляють автори доповіді, представленої спільно з Всесвітньою туристичною організацією ООН (ЮНВТО), у 2020 році міжнародний туризм і тісно пов'язані з ним галузі вже зазнали збитків обсягом 2,4 трильйона доларів. Порівнянні з цим значенням втрати можуть бути зафіксовані і в цьому році.

Так, у період з січня по грудень 2020 року кількість іноземних туристів в світі скоротилася приблизно на один мільярд осіб, або на 73%. У першому кварталі 2021 року отримані дані вказують на зниження цього показника на 88%.

Країни, що розвиваються, несуть через пандемію найбільші втрати: у 2020 році вони зазнали найрізкішого в світі скорочення кількості туристів - на 60-80%. Найбільш постраждалими регіонами виявилися Північно-Східна та Південно-Східна Азія, Океанія, Північна Африка і Південна Азія.

Згідно з доповіддю, скорочення туризму тягне за собою зростання безробіття в середньому на 5,5%. У країнах з сильною прив'язкою економіки до туристичного бізнесу цей показник може становити до 15%.

За прогнозами, у другій половині нинішнього року відбудеться певне пожвавлення міжнародного туризму, але звіт ЮНКТАД як і раніше вказує на ймовірний збиток галузі обсягом від 1,7 до 2,4 трильйона доларів у порівнянні з рівнем 2019 року.

Очікується, що туристичний сектор економіки буде відновлюватися швидше у таких країнах, як Франція, Німеччина, Швейцарія, Велика Британія і США. Проте, навіть у розвинених країнах повного відновлення іноземного туризму, на думку експертів, не слід очікувати раніше 2023 року.

На думку авторів звіту, відновлення туристичного сектора багато в чому буде залежати від ступеня доступності вакцин проти COVID-19. У доповіді вказується на те, що вакцинація від COVID-19 проходить вкрай нерівномірно: в одних регіонах щеплено менше ніж один відсоток населення, в інших - понад 60%. У результаті такого стану речей збитки від туризму скорочуються в більшості розвинених держав і в той же самий час збільшуються в країнах, що розвиваються.

Читайте також