Країни Балтії та Польща розглядають варіант повного закриття кордонів з Білоруссю
16:08 16.08.2023
257

Країни Балтії (Естонія, Латвія, Литва) та Польща на даний момент ведуть дискусії про можливість прийняття спільного рішення щодо повного закриття кордону з Білоруссю. Вони активно обговорюють координацію технічних заходів та алгоритмів, необхідних для впровадження такого регіонального підходу.

Міністерка внутрішніх справ Литви, Агне Білотайте, підтвердила, що держави вже досягли деякої домовленості щодо цього питання. Вона зазначила, що було досягнуто згоди про необхідність технічної та політичної підготовки для можливого синхронного закриття кордону. Деталі плану підлягають подальшій обговоренню та узгодженню.

Запланована на 28 серпня зустріч у Варшаві, в якій візьмуть участь представники Балтійських країн та Польщі, вона буде спрямована на узгодження фінальних деталей та дій для впровадження спільного рішення щодо кордону. Ця зустріч має вирішити питання технічних аспектів, процедур та координації зусиль між державами.

Підґрунтям для цієї ініціативи стало зростання занепокоєння країн Балтії та Польщі через останні події на кордоні з Білоруссю. Відповідно до звітів, до Білорусі прибуло сотні найманців з приватної військової компанії "Вагнер" на запрошення президента Лукашенка. Це викликало серйозні обурення та реакцію інших країн. Крім того, спостерігається активізація спроб нелегального перетину кордону мігрантами, які отримують підтримку з боку білоруських силових структур.

Таким чином, ідея спільного закриття кордону стала важливим кроком для забезпечення безпеки та стабільності в регіоні, а підготовка до цього заходу вимагає детальної обговорення та узгодження плану дій.

Автор: Марія Петренко
Читайте також