Макрон назвав вступ України в НАТО "малоймовірним"
13:55 22.12.2022
254

Президент Франції Емманюель Макрон вважає вступ України до НАТО малоймовірним. Водночас він укотре заявив про необхідність "гарантій безпеки" для РФ

Про це повідомляє Le Figaro.

За його словами, таке розширення Альянсу москва сприйме як конфронтацію й це "не надто ймовірний сценарій".

"Це дуже важко уявити з нинішньою росією. Незалежно від того, чи вступить Україна в НАТО – а це не найімовірніший сценарій, – їй мають надати гарантії безпеки, які мають бути тим паче надійними, оскільки вона зазнала нападу з боку рф", – сказав він.

Водночас Макрон знову заявив, що росії, як і Україні, також потрібно дати гарантії безпеки у разі мирних переговорів, додавши, що "насамкінець необхідно посадити всіх за стіл [переговорів]".

Активність у контактах із Росією, через яку Макрона критикують, французький лідер пояснив тим, що Європа не має поступатися мирною ініціативою східним країнам.

"Я не хочу, щоб наступного дня переговори вели лише китайці й турки", – зазначив він.

Президент Франції також виступив за стратегічну автономію Європи – у межах НАТО, але з меншою залежністю від США.

"Архітектури європейської безпеки не буває без стратегічної автономії, у НАТО та з НАТО, але такої, яка не залежить від НАТО. Альянс – це не те, від чого я залежу, це те, що я обираю. Європа має дістати технологічну й енергетичну автономію, зокрема щодо США", – наголосив він.
 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також