Майже 60 країн світу допомагають Україні у відновленні після російських атак - Шмигаль
13:44 20.04.2023
254

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що майже 60 країн світу допомагають українським містам, селищам і селам у відновленні після російських атак.

"Сьогодні міжнародне муніципальне партнерство набуло небачених масштабів: понад 300 територіальних громад України підписали 1,5 тис. партнерських договорів, майже 60 країн світу допомагають нашим містам, селищам і селам вижити й відновиться після смертоносних ворожих атак", - сказав Шмигаль на міжнародному саміті міст і регіонів у Києві в четвер.

За його словами, солідарність з Україною - це "не лише зусилля урядів, міжнародних інституцій, а й допомога тисяч громад по всьому світу: від столиць до міст-мільйонників, до невеликих муніципалітетів". Він додав, що допомога партнерів включає гуманітарну допомогу, надання комунальної техніки, шкільних автобусів, генераторів, а також "гостинність до українців, які шукають прихисток за кордоном". 

Шмигаль наголосив, що Україна прагне консолідувати міжнародну підтримку, вдосконалити взаємодію між постраждалими від війни громадами і партнерами, а також "закласти фундамент" для довготривалої співпраці у майбутньому. Зокрема, зауважив прем'єр, влада очікує на підписання угод про патронат між українськими громадами та зарубіжними муніципалітетами та регіонами.

"Вважаємо такий механізм співпраці особливо ефективним. З одного боку патронат пришвидшить відновлення громад, з іншого – сприятиме євроінтеграції України, входженню нашої держави у європейський простір на усіх рівнях", - підкреслив Шмигаль.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також