На кордоні Білорусі та Польщі сотні мігрантів. Польща просить зібрати позачергове засідання Євроради
17:04 10.11.2021
254

Польща просить керівні органи ЄС про скликання найближчим часом у режимі відеоконференції засідання Європейської ради.

Про це під час спільної пресконференції у Варшаві з президентом Євроради Шарлем Мішелем сказав прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає Укрінформ.

“Ми все більше налаштовані на запровадження економічних санкцій (проти Білорусі - ред). Ми обговоримо це на Європейській раді. Я також попросив (Шарля Мішеля – ред.) якомога швидше скликати Європейську раду у відеоформаті, ще до грудневого засідання Євроради, щоб обговорити цю проблему”, - зазначив Моравецький.

Як повідомляє РАР, таке засідання Євроради у справі кризи на польсько-білоруському кордоні може бути скликано відразу після зустрічі глав МЗС країн ЄС у понеділок, 15 листопада.

Як зазначив Моравецький, нинішні санкції проти чиновників режиму Лукашенка недостатні. Відтак, розмова ведеться про те, щоб було введено додаткові санкції проти авіаліній, які перевозять мігрантів з країн Близького Сходу до Мінська. Крім того, йдеться про запровадження додаткових економічних санкцій проти Мінська.

Як відомо, Варшава розглядає можливість повного закриття усіх пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю, зокрема і для руху вантажного транспорту. Речник польського уряду Пьотр Мюллер повідомив у середу, що Польща надсилає відповідні сигнали Мінську з приводу повного закриття кордонів, але режим Лукашенка не реагує на це.

Із Близького Сходу до Білорусі мігрантів перевозять, зокрема, білоруська "Белавіа" та російський "Аерофлот".

Як повідомлялося, криза на білорусько-польському кордоні триває із серпня. Польща звинувачує Білорусь у навмисно створеному міграційному тиску на РП та ЄС.

8 листопада велика група мігрантів зробила спробу силового перетину кордону з Польщею. Зараз на кордоні у кількох місцях перебувають до 3-4 тисяч мігрантів, загалом їх кількість у Польщі може сягати 15 тисяч.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також