NASA: росіяни та американці працюватимуть на Міжнародній космічній станції до 2030 року
09:00 26.04.2023
252

Голова Національної аерокосмічної адміністрації США (NASA) Білл Нельсон 25 квітня і столиці Канади Оттаві засудив вторгнення Росії в Україну, але анонсував, що росіяни та американці працюватимуть разом на Міжнародній космічній станції до її виведення з експлуатації. Про це повідомляє агенція Reuters.

Американо-російська космічна співпраця була поставлена під сумнів після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

юрій борисов, генеральний директор російського космічного агентства роскосмос, здивував NASA, заявивши в липні 2022 року, що москва має намір вийти з партнерства по космічній станції після 2024 року. На день пізніше NASA заявило, що роскосмос хоче продовжити партнерство.

Нельсон, який перебув у Оттаві, наголосив на історії співпраці США та СРСР у космосі під час Холодної війни і сказав, що очікує, що це продовжиться під час війни в Україні.

"Ми повністю не згодні з агресією президента путіна, яка полягає у вбивстві людей і вторгненні в автономну суверенну країну", - сказав Нельсон агентству Reuters в інтерв'ю.

Але співпраця на борту МКС "продовжується на дуже професійному рівні між астронавтами та космонавтами без сучка та задирки. І я очікую, що це триватиме до кінця десятиліття, коли ми потім спустимо з орбіти космічну станцію".

Автор: Павло Петрушко
Читайте також