ООН позбавила вісім країн права голосу за борги
15:00 13.01.2022
260

Генеральний секретар ООН оголосив, що вісім держав втрачають право голосу в Генеральній Асамблеї через заборгованість зі сплати внесків, повідомляє Голос Америки .

Гутерріш повідомив, що наразі позбавлені права голосу Іран, Судан, Венесуела, Антигуа та Барбуда, Конго, Гвінея та Папуа-Нова Гвінея. Якщо заборгованість виникла за незалежними від країни умовами, то їй можуть дозволити голосувати, як це зробили у 2022 році з Коморськими островами, Сан-Томе та Прінсіпі та Сомалі.

Відповідно до Статуту ООН право голосу країни-члена припиняється, коли її заборгованість дорівнює або перевищує суму внесків, яку вона мала сплатити за попередні два роки. Щоб відновити свій голос, для Ірану це трохи більше 18 мільйонів доларів, у той час як Судану необхідно виділити майже 300 000 доларів, а Венесуелі – близько 40 мільйонів доларів ”, - сказано у повідомленні.

У 2021 році Іран також втратив право голосу через невиплачені внески через економічні санкції США. Після кількох місяців переговорів Ірану було надано виключення - країні було дозволено доступ до грошей, заблокованих Казначейством США, і повернуто право голосу в червні до виборів нових членів Ради Безпеки.

Раніше повідомлялося, що представники терористичного угруповання «Талібан», які захопили владу в Афганістані, також хочуть отримати місце в Організації Об'єднаних Націй.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також