Вибори у США: Трамп чи Байден?
09:00 02.11.2020
264

Національні опитування - гарний орієнтир популярності кандидата по всій країні загалом, але вони не завжди вірогідно прогнозують результати виборів.

Приміром, у 2016 році Гілларі Клінтон лідирувала в опитуваннях і набрала майже на три мільйони голосів більше, ніж Дональд Трамп, але вона все-таки програла - тому, що у США діє виборча система колегії виборників, і більшість голосів не завжди означає перемогу.

Враховуючи це, поглянемо на національні опитування, в яких Джо Байден випереджав Дональда Трампа більшу частину року. В останні тижні його рейтинг коливався на рівні 50%, а в деяких випадках відрив складав до 10 відсоткових пунктів.

У 2016 році результати опитування були значно більш розпливчастими, і лише кілька відсотків розділяли Трампа і його тодішню суперницю Гілларі Клінтон у кількох важливих штатах напередодні виборів.

Опитування CNN дало пану Байдену ще більш упевнену перемогу: 60% людей сказали, що він виграв, порівняно з 28% у пана Трампа.

У других дебатах, що відбулися 22 жовтня, організатори запровадили кнопку вимкнення звуку, щоб допомогти давати раду суперечкам.

Але цього разу президент Трамп був набагато стриманішим, і набагато більше уваги приділили політиці двох кандидатів.

І хоча це, здавалося, дещо допомогло пану Трампу, опитування все ж кажуть про те, що глядачі вважають виступ пана Байдена більш вражаючим.

Цього разу опитування CNN показало, що 53% віддали перевагу кандидату від демократів, тоді як 39% підтримали чинного президента. Для пана Байдена це все одна велика перевага, але набагато менша, ніж у перших дебатах.

Опитування YouGov було подібним - 54% заявили, що пан Байден виграв, проти 35% на користь Трампа.

Тож, хоча пан Трамп показав кращі результати, навряд чи цього було достатньо, щоб змінити баланс у перегонах.

Джерело: BBC

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також