Прем'єр Словаччини пішов у відставку через «Супутник V»
14:01 31.03.2021
266

Він же раніше пожартував, що в обмін на вакцину пообіцяв Росії "Закарпатську Україну".

Президент Словаччини Зузана Чапутова прийняла відставку Ігоря Матовича, прем'єр-міністра країни і голови правоцентристської партії «Звичайні люди». Про це повідомляє словацьке інформаційне агентство ТАСР.

За словацьким законодавству разом з Матович пішли члени його уряду. Президент доручила сформувати новий уряд однопартійцю Матовича, міністру фінансів Едуарду Хегер.

Раніше Матович запропонував Хегер помінятися посадами для вирішення урядової кризи, пов'язаної з поставками російської вакцини від коронавірусу «Супутник V». Конфлікт почався після того, як в кінці лютого прем'єр-міністр домовився про постачання двох мільйонів доз російської вакцини без узгодження з партнерами по коаліції, які чекали схвалення «Супутника V» Європейським агентством з лікарських засобів (EMA). Проти цього виступили дві з чотирьох партій, що входять в правлячу коаліцію Словаччини. Раніше у відставку пішов міністр охорони здоров'я Марек Карайчі.

Матович також спровокував дипломатичний скандал: відповідаючи на питання журналіста про те, що він пообіцяв Росії за поставки вакцини, він назвав платою «Закарпатську Україну». Після цього МЗС України зажадало офіційних вибачень від Матович.

 

Автор: Анна Макарчук
Читайте також