Білорусів штрафуватимуть за участь у протестах та непокору міліції
18:29 01.03.2021
259

Сьогодні, у Білорусі набув чинності новий Кодекс про адміністративні правопорушення. Документом передбачається посилення відповідальності за участь в несанкціонованих акціях, образу посадових осіб і непокору міліції. Також встановлено відповідальність за використання забороненої символіки і участь дітей у мітингах, повідомляє інформаційний DW з посиланням на місцеві ЗМІ.

Участь у протестах та мітингах

Максимальний розмір штрафу за участь у несанкціонованому масовому заході збільшений з 30 до 100 базових величин (з 870 до 2900 білоруських рублів, тобто до понад 900 євро), а при повторних діях - з 50 до 200 базових величин (з 1450 до 5800 рублів, тобто до 1800 євро). Максимальний термін адміністративного арешту за повторну участь в несанкціонованих акціях протягом року тепер становить від 15 до 30 діб (раніше було 25 діб).

Непокора правоохоронцям та використання забороненої символіки

Посилена адміністративна відповідальність за непокору співробітнику міліції: за відмову проїхати до райвіддулку міліції для пояснень або встановлення особи максимальний штраф збільшений з 50 до 100 базових величин. Штраф за образу посадової особи збільшений з 20 до 30 базових величин, а максимальний штраф за цією статтею тепер дорівнює 200 базовим одиницям замість 50.

Неповнолітні на мітингу

Батьки тепер відповідатимуть, якщо їхні діти братимуть участь в несанкціонованих заходах, штрафом у розмірі від 5 до 30 базових величин.

Інші нововведення стосуються власників автомобілів, а також сфер персональних даних та валютного законодавства.

Нагадаємо, у Білорусі з 9 серпня, коли відбулися президентські вибори, тривають масові протести. Згідно з офіційними результатами виборів, переможцем оголошений Олександр Лукашенко, який перебував на посаді президента країни з 1994 року. Опозиція не визнала оголошених владою підсумків виборів і вважає їх сфальсифікованими.

 

Читайте також