Польща купить 32 багатоцільові військові гелікоптери за $2 мільярди
12:04 02.07.2022
256

Польща купить для потреб армії 32 багатоцільові військові гелікоптери типу AW149 на загальну суму 8,2 млрд злотих (близько 1,9 млрд $). Перші гелікоптери потраплять до ЗС Польщі вже в наступному році.

Про це повідомляють на сайті Міністерства оборони Польщі.

“Щойно підписано контракт на вертольоти AW 149, які будуть використовуватися сухопутними військами. Це вертольоти з хорошою репутацією. Йдеться про вертольоти, які будуються в рамках групи Leonardo. PZL Świdnik є одним із провідних заводів у цій групі виробників гелікоптерів та літаків“, –  сказав міністр оборони Польщі Маріуш Блащак під час затвердження контракту.

Підписаний документ передбачає поставку 32 вертольотів AW 149 з логістичним пакетом – запчастини та витратні матеріали.

Також до контракту входить устаткування для наземного обслуговування вертольотів і навчально-тренажерне обладнання. Угода передбачає комплексну підготовку пілотів та технічного персоналу. Ці гелікоптери використовуватимуть для транспортування, підтримки військ з повітря, а також для евакуації та пошукових операцій. Вертольоти замовлятимуть у важчий версії, вони будуть оснащені протитанковими керованими ракетами.

Міністр назвав дуже позитивним той факт, що гелікоптери потраплять на озброєння сухопутних військ РП вже в наступному році з огляду на міжнародну ситуацію, зокрема напад росії на Україну.

Він зазначив, що ця техніка призначатиметься для підтримки з повітря, перевезення військовослужбовців, евакуаційних та пошукових операцій.

“Цей гелікоптер ми замовили в дуже озброєній версії”,- наголосив Блащак.

Як відомо, нещодавно у Польщі ухвалений закон «Про захист вітчизни», який, зокрема, передбачає збільшення чисельності збройних сил удвічі – до 300 тисяч, а видатків на обороноспроможність - до 3% від ВВП у 2023 році.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також