Понад 4 мільйони осіб з України мають тимчасовий захист в ЄС: Німеччина та Польща лідирують у прийомі біженців
20:47 10.11.2023
287

Станом на кінець вересня поточного року, згідно із дослідженням Євростат, кількість осіб з України, які перебувають в Європейському Союзі і мають статус тимчасового захисту, досягла понад 4 мільйонів. Ця статистика свідчить про невеликий, але стійкий приріст порівняно з минулим місяцем, зокрема з кінця серпня 2023 року.

Серед ключових країн, які приймають бенефіціарів тимчасового захисту, лідирують Німеччина, Польща і Чехія. Німеччина зазнала певного приросту, який становив 1,6%, що дорівнює більш як 19 тисячам осіб, в порівнянні з попереднім місяцем.

Цікавим є високе відсоткове співвідношення біженців до населення в Чехії, де на кожні 1000 громадян припадає 33,1 біженця. Також варто відзначити інші країни, які володіють великим показником цього співвідношення: Естонія (26,2), Польща (26,1), Болгарія (25,8) та Литва (25,5).

У той же час, деякі країни відзначили зменшення кількості осіб зі статусом тимчасового захисту, зокрема Чехія, Франція, Польща, Словенія і Люксембург.

Важливим аспектом є також допомога Литви Україні. Країна виділить 2 мільйони євро на підтримку інклюзивних та соціальних проєктів, а ці кошти будуть перераховані до фондів Європейського банку реконструкції та розвитку і Українського фонду солідарності Банку розвитку Ради Європи.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також