росія імпортувала американські та європейські мікросхеми на 1 млрд доларів у 2023
19:43 25.01.2024
253

За даними Bloomberg, що посилається на конфіденційну інформацію російської митниці, росія в 2023 році імпортувала американські та європейські мікросхеми на суму більше 1 мільярда доларів, незважаючи на санкції, спрямовані на обмеження її доступу до сучасних технологій.

Повідомляється, що протягом перших дев'яти місяців 2023 року росія імпортувала значну кількість напівпровідників та інтегральних схем, вироблених у США та Європі. Серед основних постачальників були такі компанії, як Intel Corp, Advanced Micro Devices, Analog Devices Inc., Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV та NXP Semiconductors NV.

Bloomberg зазначає, що немає доказів порушення санкційних норм з боку цих компаній, оскільки немає інформації про те, хто саме експортував ці товари до росії, місце їх відправлення та час виробництва. Компанії заявили, що вони суворо дотримуються всіх санкцій, припинили операції в Росії після початку війни та вжили заходів для контролю за дотриманням санкцій.

Стаття додає, що більшість заборонених товарів досягають росії через посередників у третіх країнах, таких як Китай, Туреччина та ОАЕ. США та ЄС активно працюють над блокуванням цих шляхів, зокрема, товарів подвійного призначення та передових технологій, які виявлені у російській військовій техніці в Україні або необхідні для її виробництва.

Загалом, за дев'ять місяців минулого року, росія імпортувала чіпів на 1,7 млрд доларів, з яких 1,2 млрд доларів припадає на продукцію 20 великих компаній, а решта 500 млн доларів - на менші компанії, у тому числі з Європи та США.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також