Росія за 100 днів війни заробила на експорті нафти та газу понад 90 млрд євро
13:36 13.06.2022
254

 

За перші сто днів війни проти України Росія отримала від експорту викопних енергоносіїв дохід у розмірі 93 млрд. євро. Такого висновку дійшли співробітники зареєстрованого у Фінляндії Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), які опублікували у понеділок. Про це пише DW

За словами експертів, росія з 24 лютого по 3 червня отримала 93 мільярди євро доходу від експорту викопного палива за перші 100 днів війни. Тобто ЄС імпортував 61% цього обсягу на суму приблизно 57 мільярдів євро.

За даними дослідження, найбільшими імпортерами були Китай (12,6 млрд євро), Німеччина (12,1 млрд євро), Італія (7,8 млрд євро), Нідерланди (7,8 млрд євро), Туреччина (6,7 млрд євро), Польща (4,4 млрд євро), Франція (4,4 млрд євро) та Індії (3,4 млрд євро).

Як зазначили, обсяги імпорту в травні незначно впали, приблизно на 15%. Зменшення попиту та знижена ціна на російську нафту в травні обійшлися країні приблизно в 200 млн євро на день. Однак збільшення попиту на викопні сировини призвело до несподіваного результату: середні експортні ціни росії були в середньому на 60% вищими, ніж минулого року, навіть якщо вони були знижені до міжнародних цін.

Китай обігнав Німеччину як найбільший імпортер. Імпорт Китаю був по суті постійним, тоді як Німеччині вдалося помірно скоротити імпорт нафти з росії. Польща та СШа зменшили дохід рф. Щодо Литви, Фінляндії та Естонії, вони досягли різкого відсоткового скорочення понад 50%.

У квітні-травні 68% постачань російської сирої нафти було здійснено суднами, що належать компаніям ЄС, Великоъ Британії та Норвегії, причому лише грецькі танкери перевозили 43%. Що стосується постачань до Індії та Близького Сходу, то ця частка була ще вищою – 80%. 97% танкерів були застраховані лише в трьох країнах: Великобританії, Норвегії та Швеції.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також