російські авіакомпанії не повертають понад 400 лізингових літаків
14:29 13.07.2022
255

російські авіакомпанії відмовляються повертати літаки, орендовані у іноземних компаній, та ряд їхніх запчастин після введення санкцій проти рф за її вторгнення в Україну.

Про це повідомляє The Washington Post.

Згідно з даними, із 515 літаків, які перебували в лізингу в момент оголошення санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну, лізингодавці змогли повернути лише близько 80 літаків.

"Спільнота орендодавців загалом змирилася з тим, що більшість літаків, розміщених ними в Росії, не будуть вилучені", - зазначив консультант компанії AeroDynamic Advisory Майк Стенгель.

Газета розповідає про спробу примусового повернення літака Аерофлоту, затриманого в Шрі Ланці на вимогу ірландської лізингової компанії AerCap, яка закінчилася невдачею після того, як москва пригрозила владі країни припиненням постачання нафти та серйозними дипломатичними ускладненнями. Airbus 330-300, що простояв кілька днів в аеропорту Коломбо, отримав дозвіл на виліт до Москви і зараз здійснює рейси до Киргизії.

Зазначається, що навіть літаки, вироблені всередині росії, такі як Sukhoi Superjet та регіональний літак Irkut MC-21, призначені для конкуренції з Airbus A320 та Boeing 737, використовують двигуни, авіоніку та програмне забезпечення із США та Європи.

російська державна компанія намагається розробити повністю вітчизняний двигун для МС-21, але, за словами аналітиків, на це потрібен час.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також