Швеція стала 32-м членом НАТО: офіційне приєднання після відмови від політики нейтралітету
18:17 07.03.2024
352

У Вашингтоні Державний секретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен прийняв офіційні документи від прем'єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона, які символізують приєднання країни до НАТО. Невдовзі після цього, Генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг оголосив, що Швеція стала тридцять другим членом НАТО.

Столтенберг висловив своє задоволення цим рішенням, заявивши, що включення Швеції не лише зміцнює НАТО та забезпечує країну, але й підвищує загальний рівень безпеки альянсу. Він також висловив очікування на церемонію підняття шведського прапора у штаб-квартирі НАТО.

Прем'єр-міністр Швеції Крістерссон згадав, що отримав повідомлення від Столтенберга про те, що всі держави-члени НАТО схвалили протокол про приєднання і запросили Швецію до Північноатлантичного альянсу. Після цього шведський уряд офіційно ухвалив рішення про вступ до НАТО.

Під час свого візиту до Вашингтона, Крістерссон підписав документи про приєднання Швеції до НАТО, які були передані американському уряду, тим самим офіційно зробивши Швецію 32-м членом альянсу після внесення документів на зберігання.

Відхід Швеції від політики нейтралітету став відповіддю на зростаючі безпекові загрози після вторгнення Росії в Україну у 2022 році, що спонукало країну до пошуку більшої безпеки в рамках НАТО.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також