США попросили Японію, Китай та Південну Корею вивільнити запаси нафти - Reuters
10:05 18.11.2021
257

Адміністрація президента США Джо Байдена звернулася до деяких найбільших країн-споживачів нафти з проханням вивільнити частину запасів сирої нафти. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела.

Джерела повідомили, що протягом останніх кількох тижнів Байден та його помічники обговорювали можливість скоординованого вивільнення накопиченої нафти з близькими союзниками, включаючи Японію, Південну Корею та Індію, а також з Китаєм.

Як повідомляється, запит від США надійшов в рамках скоординованих зусиль щодо зниження світових цін на енергоносії.

Офіційний представник міністерства промисловості Японії сказав, що Штати звернулися до Токіо з проханням про співпрацю у боротьбі з підвищенням цін на нафту, але не зміг підтвердити, чи запит включав вивільнення запасів. За законом Японія не може використовувати резерви для зниження цін. Водночас, офіційний представник Південної Кореї підтвердив, що Штати попросили Сеул вивільнити деякі запаси нафти.

США та союзники координували вивільнення стратегічних запасів нафти і раніше, наприклад, у 2011 році під час війни  в Лівії. Водночас, як повідомляється, нинішня пропозиція є безпрецедентним викликом для ОПЕК - картелю, який впливав на ціни на нафту понад п'ять десятиліть - оскільки в ньому бере участь Китай, найбільший у світі імпортер нафти.

 

Автор: Павло Петрушко
Читайте також