Страйк транспортників паралізував Ліван
17:00 13.01.2022
253

Профспілка транспортників Лівану оголосила 13 січня загальний страйк. Рух ліванськими дорогами перекрито автобусами, вантажними автомобілями та таксі.

Водії вимагають запровадження дотацій на пальне, ціни на яке прив'язані до курсу долара і тому стрімко зростають. Вони також протестують проти зростання цін на продукти харчування та бездіяльність уряду на тлі економічної кризи.

 

Загальнонаціональні протести отримали назву "день гніву".

Акція протесту проходить на тлі падіння ліванського фунта, що продовжується, по відношенню до долара. Близько 80% жителів Лівану живуть у злиднях після того, як ліванський фунт за останні два роки втратив понад 90% своєї вартості.

Заправка бензобака тепер коштує більше ніж місячна мінімальна заробітна плата.

За даними Всесвітньої продовольчої програми ООН, продовольча інфляція в Лівані є однією з найвищих у світі, перевищивши 557% на осінь минулого року.

На додачу, відключення електроенергії з минулого літа змусили домогосподарства платити надмірні витрати приватним постачальникам генераторів, які часто перевищують орендну плату за власне житло.

Міжнародний валютний фонд проведе у понеділок віртуальну зустріч із урядом Лівану задля продовження переговорів про програму фінансової допомоги.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також