Пакистанський суд вперше заборонив «тестувати на незайманість» жертв зґвалтування
10:30 08.01.2021
257

Незважаючи на заклики ООН припинити цю практику, вона існує як мінімум в 20 країнах світу, включаючи США.

Верховний суд Лахора оголосив «тестування на незайманість» незаконними, ухваливши, що вони «не мають медичної підстави» і «ображають особисту гідність жінки-жертви і, отже, суперечить праву на життя і гідність».

У своїй постанові суддя Айеша Малик затвердила, що тести «не мають цінності для судово-медичної експертизи у випадках сексуального насильства» і є дискримінаційними по відношенню до жінок.

У березні та червні 2020 року активістами за права жінок, вчених, журналістів, адвокатів і членом Національної асамблеї було подано два клопотання з метою заборонити такі тести. Заборона поширюється на Пенджаб - найбільш густонаселену провінцію Пакистану, в якій проживає понад 110 мільйонів людей.

Після рішення суду міністр з прав людини Пакистану Ширін Мазарі заявила, що ця постанова є «дійсно знаменною і сміливим рішенням проти принизливого і абсурдного тесту».

«Тест на невинність» - це гінекологічний огляд, який здійснюється в тому числі і шляхом введення двох пальців у піхву. За інформацією CNN, незважаючи на заклики ООН припинити цю практику, вона існує як мінімум в 20 країнах світу, включаючи США.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), у багатьох регіонах світу, в тому числі в Пакистані, такі тести є частиною традиції і, зокрема, проводяться перед шлюбом. У деяких регіонах обстеження проводиться з жертвами зґвалтування, щоб визначити, чи мало місце сексуальне насильство.

Автор: Маргарита Грабова
Читайте також