У Туреччині знайшли документи українського моряка, який рік тому зник після аварії корабля
14:27 20.01.2022
260

У Туреччині знайшли документи одного з трьох моряків, які зникли після кораблетрощі суховантажу «Арвін» рік тому біля берегів провінції Бартин, що на Чорноморському узбережжі Туреччини.

Про це в коментарі Укрінформу за результатами робочого візиту до провінції Бартин розповів Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

«У ході візиту Посольством підіймалося питання щодо актуального стану пошуково-рятувальних робіт щодо трьох громадян України, членів екіпажу судна «Арвін», пошук яких турецькими компетентними органами продовжується. Ми отримали інформацію про те, що було знайдено документи, зокрема паспорт та посвідчення моряка суховантажу «Арвін», одного з тих громадян України, пошуки яких продовжуються», - повідомив Боднар.

Дипломат розповів, що під час візиту до провінції Бартин відбулася зустріч з керівництвом Західного Чорноморського командування берегової охорони Туреччини та губернатором провінції Сінаном Гюнером, який особисто керував операцією з пошуку та порятунку моряків суховантажу «Арвін» у січні минулого року, під час якої йшлося про подальшу координацію пошуково-рятувальних робіт, узгоджено взаємодію берегової охорони Туреччини з Посольством України.

Як повідомив Укрінформу керівник консульського відділу посольства України в Турецькій Республіці Андрій Білик, раніше було виявлено інші об’єкти, щодо яких судмедекспертиза здійснює дії з ідентифікації.

«Нині проводиться ДНК-аналіз знайдених об’єктів. Щойно будуть отримані результати аналізу, ми їх повідомимо родичам. Посольство України перебуває на постійному контакті з родичами українських моряків, також тримає на контролі хід розслідування причин аварії. Від самого моменту аварії, протягом року нами, в т.ч. у координації з турецькою стороною, було також ініційовано проведення заходів для запобігання подібних аварій у майбутньому», - зазначив Білик.

Консул додав, що посольство неодноразово зверталося до МЗС Туреччини щодо сприяння в розслідуванні аварії суховантажу «Арвін», взаємодіяло з береговою охорону в питаннях пошуку громадян України, підтримувало постійно зв’язок з родичами загиблих та розшукуваних громадян України, зверталося з офіційними запитами до прокуратури міста Бартин для отримання інформації про хід розслідування кримінальної справи по факту загибелі громадян України та до Центру розслідувань та безпеки на транспорті Міністерства транспорту, морських справ та зв’язку Туреччини щодо результатів технічного розслідування інциденту в Чорному морі.

«Це не перша подібна аварія в акваторії Чорного моря, яка призвела до загибелі громадяни України. Тому з метою попередження катастроф у майбутньому Посольством було ініційовано перед Міністерством інфраструктури України та Державною службою морського та річкового транспорту України проведення розслідування щодо законності експлуатації застарілих суден типу «річка-море» в Чорному морі, особливо в зимовий період. Також Посольством було направлено пропозиції у відомство Міністерства інфраструктури щодо перегляду норм безпеки на транспорті», - наголосив Білик.

Як повідомляв Укрінформ, 17 січня у Чорному морі біля берегів турецької провінції Бартин зазнав аварії та потонув суховантаж «Арвін». Судно йшло під прапором Палау й належало українській компанії Arvin Shipping LTD. Суховантаж затонув через погодні умови, прямуючи з грузинського порту Поті до болгарського Бургаса із вантажем селітри. На судні було 12 членів екіпажу,10 з них - громадяни України. Турецька берегова охорона врятувала 6 моряків - 5 українців та 1 росіянина, троє моряків загинули (один із них - капітан, громадянин РФ). Пошук ще трьох моряків, громадян України, безрезультатно тривав кілька тижнів.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також