У дітей під час пандемії псується зір – вчені
13:12 21.02.2021
256

Світові науковці заявили, що під час світової пандемії різко зросла кількість людей, які страждають на короткозорість: особливо вразливі діти. На думку вчених погіршення зору обумовлена низькою активністю та активним використанням ґаджетів.

Згідно з результатами досліджень Нідерландів і Китаю, під час пандемії зросла короткозорість, особливо у дітей. Вчені називають це явище «карантинною міопією», передає DW.

В рамках досліджень у Китаї проаналізували результати аналізів 120 тисяч школярів у віці від 6 до 13 років. За результатами аналізу було встановлено, що у дітей 6-8 років міопія діагностувалася втричі частіше, ніж у попередні роки. У цій віковій групі гострота зору погіршилася приблизно на 0,3 діоптрії. Важка міопія збільшує ризик відшарування сітківки, розвитку катаракти через підвищення внутрішньоочного тиску і навіть повної втрати зору.

За прогнозами Інституту зору імені Браяна Голдена, до середини століття близько п'яти мільярдів осіб (приблизно половина населення світу) страждатимуть короткозорістю. Насамперед у промислово розвинених країнах кількість людей з міопією за останні десятиліття швидко збільшилася. Це пов'язано зі зміненим способом життя. Дослідники виявили також прямий зв'язок між збільшенням можливостей для отримання освіти і погіршенням зору: чим вищий рівень освіти, тим більший ризик короткозорості.

Читайте також