Туреччина перетворює Стамбул на острів
13:01 19.11.2022
255

26 червня 2021 року розпочалося масштабне будівництво нового турецького каналу та інфраструктури навколо нього. Будівництво триватиме 6 років і закінчиться у 2027 році. На проект планується витратити 15 мільярдів доларів. Канал пройде через європейську частину Стамбула паралельно до Босфору. За фактом місто перетвориться на острів. В країні хочуть почати брати плату за прохід судів новим каналом.

У Туреччині впевнені, що це зменшить черги в протоці, прискорить міжнародну торгівлю, перенаправить небезпечні вантажі зі Стамбула за місто та дозволить отримувати гроші до бюджету за прохід суден.

Одна з причин, чому Стамбул є впливовим містом – його стратегічне розташування. Він знаходиться в безпосередній близькості від Босфору, вузької водної протоки, яка відокремлює Європу від Азії та з'єднує Чорне море з Егейським та Середземним морями. Через географію, це єдиний шлях, яким з Болгарії, Румунії, України та Грузії можуть дістатися Середземного моря по воді.

З 1936 року цивільні судна проходять через Босфор безплатно.

Стамбул – одне з найбільших міст у світі, розташоване на двох континентах – в Європі та Азії. Тут проживає понад 15 мільйонів людей, що робить його сьомим за величиною містом в Азії та найбільшим містом у Європі. Це також одне з найвідоміших міст, яке коли-небудь будувало людство. Він служив столицею для трьох історичних імперій – римлян, візантійців та османів. Сьогодні майже 1 із 5 жителів Туреччини проживає в Стамбулі.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також