У Канаді цьогоріч почнуть будувати космодром під українські ракети «Циклон-4М»
19:30 19.10.2021
252

Наприкінці 2021 року в канадській провінції Нова Скотія розпочнеться будівництво стартового комплексу для запусків космічних апаратів на українському ракетоносії "Циклон 4М".

Про це повідомив у Фейсбуці віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

"Вирішені всі бюрократичні питання з обох сторін і вже наприкінці 2021 року в канадській провінції Нова Скотія розпочнеться будівництво стартового комплексу для запусків космічних апаратів на українському ракети-носії "Циклон 4М", - повідомив чиновник.

Уруський в вівторок, 19 жовтня, говорив про це з директором Maritime Launch Services Стівом Матьє. Той розказав, що компанія вже має попередні домовленості з американськими замовниками про запуск їхніх супутників українською ракетою.

Перший з них заплановано на кінець 2023 року.

Нагадаємо, що раніше ракета-носій "Циклон-4" призначалася для Бразилії. Але укладений 2003 року договір про довгострокове співробітництво щодо використання РН "Циклон-4" на пусковому центрі Алкантара в односторонньому порядку денонсувала бразильська сторона влітку 2015 року. Згідно з процедурою, рішення про денонсацію договору набуло чинності влітку 2016 року.

 

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також