У ЄС знайшли спосіб використання арештованих 33,8 млрд євро цб рф на відновлення України
09:39 27.01.2023
255

ЄС має законні повноваження тимчасово залучити щонайменше 33,8 мільярда євро (36,8 мільярда доларів) активів російського центрального банку, щоб допомогти оплатити відбудову України. Відповідну інформацію оприлюднив Bloomberg, з посиланням на слова джерел, обізнаних з цим питанням.

За словами джерел, юридична служба Ради ЄС заявила дипломатам, що такий план юридично здійснимий, якщо активи не будуть експропрійовані та будуть дотримані певні умови. Вони включають дату закінчення використання, фокус на ліквідних активах і ясність того, що основна сума і відсотки будуть повернуті до росії в якийсь момент, кажуть джерела.

За повідомленням, як перший крок ЄС розглядає можливість об'єднання активів на рівні ЄС або на міжнародному рівні, щоб отримати дохід, який можна було б використати для фінансування відновлення України - що, за оцінкою Світового банку, може коштувати щонайменше 350 мільярдів доларів.

У той час, як деякі юристи ЄС бачать шлях уперед, виконавчий орган ЄС більш насторожено ставиться до юридичної можливості використання заморожених активів, а також щодо загальної складності зусиль, кажуть люди, знайомі з обговоренням. Чиновники також вважають, що будь-який план має здійснюватись у співпраці з G7.

Виконавчий орган ЄС також попередив, що буде важко ухвалити рішення, доки не буде більше ясності щодо обсягу активів, які можуть бути використані, і що першим кроком буде їхнє виявлення. За деякими оцінками, активи російського центрального банку, заморожені за кордоном, становлять 300 мільярдів доларів. За оцінками офіційних осіб ЄС, близько 33,8 млрд євро з них перебувають на депозитах у ЄС, хоча ця цифра все ще перебуває на стадії оцінки.

Управління російськими активами пов'язане з деякими ризиками. Під час обговорення з послами ЄС у середу юристи ЄС пояснили, що якщо буде збиток, доки блок керуватиме російськими активами, компенсація має бути надана з бюджету ЄС чи державами-членами.

Деякі держави-члени наполягатимуть на тому, щоб союзники конфіскували активи у поєднанні з окремою ініціативою щодо притягнення москви до відповідальності за воєнні злочини через спеціальний трибунал, відзначає агентство.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також