Глава МЗС Туреччини назвав реалістичним план "зернового коридору" в Чорному морі
13:36 08.06.2022
253

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу назвав реалістичним план ООН зі створення коридору в Чорному морі для поновлення вивозу українського зерна і виступив за подальші переговори з цього питання за участю всіх сторін.

Про це, як пише Anadolu, він заявив після зустрічі з главою МЗС РФ Сергєєм Лавровим.

«ООН пропонує створити чотиристоронній механізм - ООН, росія, Україна та Туреччина. Вважаємо цей план розумним і прийнятним. Потрібно щоб російська та українська сторони дали згоду. Ми можемо та готові провести цю зустріч у Стамбулі», - сказав Чавушоглу.

Міністр зазначив, що можливий як варіант розмінування, так і створення коридорів для проходів кораблів.

«Якщо не можна розмінувати, то слід влаштувати коридори для проходу кораблів… Деякі перешкоди та проблеми з безпекою також будуть усунені за допомогою цього механізму», - сказав Чавушоглу.

Він наголосив, що окрім створення механізму, потрібна підготовка на технічному рівні, щоб цей механізм працював на практиці. Туреччина готова забезпечити майданчик для таких перемовин усіх залучених сторін.

При цьому турецький міністр висловив думку, що вивезення сільгосппродукції має відбуватися не лише з України, а й з росії.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав західних партнерів не вірити запевненням президента РФ Владіміра Путіна, що Росія не скористається коридором для експорту врожаю через порт Одеси для того, щоб напасти на місто.

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Росія у свою чергу заявляє, що готова пропустити судна з українським зерном, "якщо Україна розмінує порти" та в обмін на зняття санкцій. США та Британія вже заявили, що не збираються розглядати такі поступки.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також