Венеційська комісія опублікувала висновок до українського законопроекту про перехідний період
12:59 19.10.2021
253

Венеціанська комісія (ВК) рекомендує змінити законопроєкт Мінреінтеграції про перехідний період для тимчасово окупованих частин Донбасу і Криму. У висновку на сайті Комісії є як критика, так і схвалення законопроєкту.

Передусім зазначається, що проєкт Закону пропонує створити лише загальну правову рамку для різноманітних заходів перехідного періоду, через що чітко передбачити вплив цього закону у разі ухвалення не є можливим. Натомість виконання рамкового закону у багатьох деталях залежатиме насамперед від імплементуючих законів та підзаконних актів, які необхідно буде розробити в майбутньому.

"Через загальні та розмиті норми... проєкт більше нагадує політичні вказівки, ніж нормативно-правовий акт", - зазначається у висновку комісії.

Комісія також зазначила, що скасування низки нормативно-правових актів, як це передбачено чинним проєктом закону, створило би в Україні правовий вакуум з низки питань, передусім стосовно Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Втім, "Венеційка" визнала, що урядовий проєкт "значною мірою закон ґрунтується на принципах міжнародного права... та враховує потреби вразливих груп суспільства". Однак зазначається, що хоча проєкт оперує поняттями, звичними для міжнародного права (у тому числі базові для закону поняття "перехідний період", "перехідне правосуддя" тощо), їх значення є вужчим ніж те, що є звичним для міжнародного права.

Комісія нагадала, що Україна не може в односторонньому порядку змінити базові положення міжнародного права з питань збройних конфліктів, ті зберігатимуть чинність незалежно від ухвалення закону України. Тому "такі положення мають бути або прибрані з проєкту, або має бути чітко зазначено, що вони відображають лише українське прочитання міжнародного права", - йдеться у висновку.

Венеціанська комісія також надала низку рекомендацій щодо вдосконалення окремих положень законопроєкту, з яких виділила 5 найважливіших блоків.

Загалом ВК виділяє такі рекомендації:

- Переглянути відповідно до міжнародного права положення про відповідальність за злочини, вчинені у зв'язку з тимчасовою окупацією. Також варто переглянути диференційоване ставлення до різних категорій злочинців;

 - Внести зміни до положень щодо люстрації відповідно до міжнародних стандартів. Люстрація повинна обмежуватися найбільш важливими чиновниками, не застосовуватись до виборних посад, повинен бути її судовий контроль;

- Переглянути положення статті про забезпечення права на встановлення істини, щоб переконатися, що законопроєкт спрямований на встановлення істини про всі порушення, а не тільки про порушення, вчинені певними конкретними суб'єктами;

- Чіткіше сформулювати положення про валідацію (нострифікацію, підтвердження) документів, виданих на окупованих територіях;

- Відобразити в законопроєкті особливий конституційний статус Криму і Севастополя.

Автор: Даша Драгоманова
Читайте також