В Узбекистані журналістам та блогерам заборонили висвітлювати події у Казахстані
19:29 11.01.2022
252

Деякі блогери та журналісти з Узбекистану, які намагаються висвітлювати події у сусідньому Казахстані, повідомили, що їх викликали до правоохоронних органів, де попросили "менше писати на цю тему" та "не розповсюджувати відеозаписи". 

Про це повідомляє узбецька служба Радіо Озодлік.

Один із блогерів, який говорив з журналістом «Озодлика» на умовах анонімності, сказав, що заборону на висвітлення подій у сусідній країні наклала Служба державної безпеки (СДБ) Узбекистану.

«У нас забороняють публікувати на сайтах відео та аудіозаписи, які надходять з Казахстану, а також повідомлення, щоб ще більше не ускладнювати ситуацію в сусідній республіці. Це неофіційний наказ! Я розмістив на своїх каналах 2-3 відеоролики про мародерство у Казахстані. Але потім мені зателефонували з Агентства інформації та масових комунікацій, попросили видалити ці відеоролики і більше не розміщувати їх. Від нас вимагають не говорити, не показувати і не обговорювати події в Казахстані», – каже блогер.

Водночас центральні засоби інформації Узбекистану надають інформацію про протести в сусідньому Казахстані дозовано. За словами журналіста, який залишився теж анонімним, про заворушення дозволено писати лише “своїм” блогерам та тим в кого є спеціальний дозвіл. У МВС публікацію радіостанції не коментували.

Додамо, що у 2021 році Узбекистан опустився в рейтингу свободи преси. Тепер країна посідає 180 місце замість 157.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також