ЄС оголосив про інтеграцію української оборонної промисловості в Європейську оборонно-промислову стратегію
15:36 06.03.2024
259

Європейська комісія представила Європейську оборонно-промислову стратегію (EDIS), що включає ключовий пункт про інтеграцію та підтримку української оборонної промисловості, повідомляється 5 березня.

За інформацією Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, в процесі розробки стратегії відбулися консультації з українськими експертами про оборонний досвід України та її візію розвитку оборонно-промислового комплексу (ОПК).

Міністерство представило рекомендації, які були частково прийняті Єврокомісією.

Основною метою стратегії є забезпечення участі української оборонної промисловості у європейських програмах підтримки ОПК, у спільних закупівлях та співпраці з європейськими компаніями.

Зокрема, передбачається стимулювання взаємодії між українськими та європейськими виробниками, обмін інформацією про стандарти та досвід.

У 2024 році ЄС планує провести Форум оборонної промисловості ЄС-Україна для поглиблення співпраці, а також відкриє Офіс інновацій у Києві для сприяння взаємодії між інноваторами та оборонною галуззю.

Супроводжуючий EDIS документ, Програма європейської оборонної індустрії (EDIP), окреслює шляхи втілення стратегічних цілей, включно з можливістю України брати участь у європейських ОПК програмах та отримувати бюджетну підтримку. Документ чекає на схвалення Європарламентом та Радою ЄС.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також