ЄС вперше схвалив санкції за сексуальне насильство: у список потрапили російські окупанти
20:06 07.03.2023
253

Європейський Союз запровадив санкції проти 9 осіб і трьох організацій через їхню роль у порушенні прав людини, сексуальному та гендерному насильстві.

Про це повідомила Рада ЄС.

Серед іншого, санкції запроваджені проти двох міністрів уряду "Талібану" в Афганістані, причетних до обмежень прав дівчат і жінок на освіту; співробітників управління поліції в Москві, відповідальних за свавільні арешти й затримання; командири ополченців у Південному Судані та посадовці в М'янмі, які також стоять за гендерно зумовленим насиллям.

Також обмеження поширяться на жіночу в'язницю "Карчак" в Ірані, Сирійську республіканську гвардія та Управління начальника з питань військової безпеки в М'янмі "з огляду на їхню роль у серйозних порушеннях прав людини на сексуальному та гендерному ґрунті".

Як вказує Reuters, у "чорному списку" вказані двоє російських військових командирів, які беруть участь у повномасштабній війні Росії проти України, – Микола Кузнєцов і Раміль Ібатуллін. Обох називають причетними до актів сексуального насильства та зґвалтувань проти цивільних українців.

"Запроваджуючи ці санкції, ми надсилаємо чіткий сигнал злочинцям, що їм не зійдуть з рук їхні злочини. Ці жахливі, нелюдські дії мають наслідки. Це також послання жертвам: ЄС підтримає вас, де б ви не перебували", – прокоментував міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра.

Санкції передбачають заморожування будь-яких активів, якими володіють підсанкційні особи, а також заборону на в'їзд до ЄС. Місцевим компаніям також заборонено надавати послуги тим, хто перебуває під санкціями.

Автор: Павло Петрушко
Читайте також